Čištění připečených zbytků z trouby je… A víte co? Většina prodávaných přípravků stejně nefunguje. Vyzkoušejte čištění trouby, které vás nevyjde draho a navíc je ekologické!
Každá hospodyňka někdy stála před problémem, jak z trouby dostat připečené zbytky jídla a skvrny od omastku. Není to totiž jednoduchý úkol, zvlášť proto, že většina volně dostupných přípravků na čištění trouby stojí sice balík, ale tak úplně nefunguje. Navíc hrozí, že budete vdechovat nebezpečné chemikálie, které vám mohou poleptat sliznice, způsobit závrať nebo způsobit alergickou reakci na kůži. A tak většině lidí nezbývá než zakleknout před dotyčný domácí spotřebič na kolena a špínu pracně drhnout a škrábat, dokud trouba není čistá.
Dobrá zpráva je, že to lze i jinak. Levněji a hlavně jednodušeji. K vyčištění trouby pak často postačí to, co máte běžně doma – skvělou službu udělá jedlá soda a vinný ocet.
Co budete potřebovat:
- jedlou sodu
- vinný ocet
- vodu
- gumové rukavice
- vlhké utěrky
- plastovou nebo silikonovou špachtli
- láhev s rozprašovačem
Jak vyčistit troubu:
Nejdřív troubu vyprázdněte. Vyjměte všechny mřížky, plechy, teploměr i vše ostatní, co máte uvnitř. Udělejte pastu z jedlé sody. V malé misce smíchejte půl šálku jedlé sody s několika
Rozetřete pastu po celém vnitřním povrchu trouby kromě topných těles. Použijte rukavice, protože tato část práce může být dost špinavá. Soda zhnědne nebo i zčerná, až ji budete vmasírovávat i do těch nejšpinavějších koutů. Zvláštní pozornost věnujte mastným skvrnám.
Nechte působit 12 hodin nebo alespoň přes noc.